Takaisin ylös

Eresults Lite toimintaohje

Ohjeet ajanottoon iltarastien järjestäjille uudemmalla EResults Lite –ohjelmalla (vuodesta 2019)

Ohjeet liittyen kannettavaan tietokoneeseen:

Varmista, että akku on ladattu täyteen. Akku riittää täytenä enää n 1-1,5 tunniksi. Tyrvisrastivaunussa on Emit -leimasinlaatikossa invertteri, jolla saa auton tupakansytyttimen tms. virran ulosotosta virtaa. Vaunussa on myös jatkojohto.

Ennen kuin käynnistät koneen, liitä kantolaukussa oleva USB -kortinlukija kaapelilla tietokoneen USB -porttiin. Oikea portti on merkitty punaisella teipinpalalla. Jos teet liitännän vasta koneen käynnistämisen jälkeen, voit joutua hakemaan asetuksista oikean USB -portin.

Kone käynnistetään painamalla virtakytkimestä. Käynnistämisen yhteydessä kone pyytää salasanaa, syötä se.

Hiiri on langaton. Hiiren pohjassa on virtakytkin, laita kytkimestä virta päälle (muista sammuttaa virta lopettaessasi ajanoton). Laukussa on varapatteri hiirtä varten.

Ohjelman käyttöohjeet:

1. Ohjelma aukeaa tuplaklikkaamalla "EResults Lite 2019" -kuvaketta työpöydällä.

2. Valitse Tiedosto -> Uusi kilpailu. Anna tiedostolle nimi ja paina "Tallenna". Tietokoneen työpöydällä on kansio "Tyrvisrastit 2019" ja sen sisällä kansio kesän jokaista Tyrvisrastikertaa varten. Kun valitset sieltä oikean kansion tallennusosoitteeksi, löydät oikean tiedoston helposti.

3.Anna kilpailutiedot –kohdassa tapahtuman nimi, esim. kartan nimi.
Voit jatkaa lisäämällä radat. Syötä radoille leimasinkoodit pilkulla erotettuna (ei välilyöntejä). MUISTA SYÖTTÄÄ MYÖS MAALILEIMASIN, ELI YLEENSÄ KOODI 100!

4. Muita toimenpiteitä ei tarvita ennen Tyrvisrasteja. Ohjelman voi sulkea ja Tyrvisrastien alkaessa sitten avata uudelleen. Tällöin valitaan Tiedosto -> Avaa ja valitaan tallennettu tiedosto, jolloin syötetyt radat tulevat pohjalle. Tämän jälkeen valitaan vielä Tiedosto -> Tallenna ja tallennetaan samalle nimelle kuin ennenkin.

Suunnistajat olisi hyvä lukea koneelle metsään lähtiessä (tällöin nähdään mm. kuinka monta ja mihin aikaan on lähtenyt metsään).

Lue metsään lähtevän suunnistajan Emit –kortti kortinlukijalla. Klikkaa luettava kortti lähteväksi ja valitse oikea rata esiin tulevassa näytössä. Tässä kohdassa voit myös muuttaa kortin haltijan nimen (esim. lainakortilla juokseva), merkitä kortin lainakortiksi, merkitä tarvittaessa ei aikaa ja ei nimeä tuloksiin. Kun tulee kysymys ”lisätäänkö henkilö rekisteriin?” kysy suunnistajalta haluaako hän toisen nimissä olevan kortin omalle nimelleen. Tällöin merkitään kyllä.
HUOM: Lainakortin kohdalle merkitse ei.
HUOM: Nimet kirjoitetaan aina järjestyksessä Sukunimi Etunimi

Klikkaa lopuksi aseta lähteväksi.

Ilman Emit -korttia lähtevä kirjataan kohdassa ”lähtö” kirjoittamalla nimi ja laittamalla kortin numeroksi 0. Myös rata kannattaa merkitä.

Kun ilman korttia suunnistanut henkilö ilmoittautuu maalissa, mene lähtövalikkoon, valitse henkilö ja klikkaa hiiren oikealla painikkeella ja merkitse hänet tulleeksi. Henkilön nimi häviää lähtövalikosta ja ilmestyy maalivalikkoon oikealle radalle.

5. Suunnistajan tullessa metsästä kortti laitetaan suoraan lukijaan, ennalta ei tarvita mitään toimenpiteitä. Jos luku ei jostain syystä onnistu, pitää käyttää välillä jotain toista korttia, eli samaa ei voi lukea kahta kertaa peräkkäin.
Ellet lue suunnistajia etukäteen lähteviksi, hänen tuloksensa menee maalissa suoraan oikealle radalle, tai ellei sopivaa rataa löydy, tekee hänelle uuden radan.

6. Jos leimaukset ovat kunnossa, tulos menee automaattisesti oikealle radalle. Jos leimauksissa on virheitä, ehdottaa ohjelma hylättyä. Leimaukset voi tarkastaa klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella kilpailijan saraketta ja valitsemalla sitten näytä leimaukset.
Kuntorasteilla ei pitäisi hylätä ketään, joten hylätyn voi muuttaa hyväksytyksi tai merkitä ei aikaa. Myös vaihtaminen toiselle radalle onnistuu hiiren oikealla painikkeella.

7. Jos tulokset pitää laittaa uudestaan paremmuusjärjestykseen, valitse haluamasi rata ja klikkaa hiiren oikeaa painiketta jonkun suunnistaja sarakkeessa ja valitse ”laske tulokset uudelleen”.

8.Kilpailun jälkeen tuloksien luominen tapahtuu seuraavasti: Valitaan valikko Tulokset. Oikeassa yläreunassa näkyy tuloshakemisto. Osoiterivin päässä on kansion kuva, joka tulee näkyviin kun painat oikean reunan nuolta. Klikkaa kansion kuvaa ja voit selata tuloshakemistoksi haluamasi kohteen (suositus: Työpöydältä Tyrvisrastien tulokset 2019 ja sieltä alihakemistosta oman Tyrvisrastivuorosi kansio. Näin tulokset löytyvät helposti).

Sitten vasemmasta yläreunasta muodosta tulokset (lehdistötulokset tekstitiedostona, lopputulokset ja väliajat HTML-tiedostoina).

Huom: Tarkasta, että ”seuratiedot mukaan tuloksiin” ja” ei aikaa mukaan tuloksiin” kohdissa ei ole merkintää.

Ellet tiedä minne tulokset menivät (tulosten kohdekansio on joku muu kuin tuossa edellä olevan neuvon mukaan), tulokset valikosta löytyy oikeasta yläreunasta ”avaa tuloshakemisto”. Tuolta ne löytyvät

10. Ohjelman sulkemisessa voi tulla kysymys "Työtilaa ei ole tallennettu, haluatko tallentaa sen ennen ohjelman sulkemista". Siihen vastataan "Kyllä" ja sitten valitaan ilmestyvästä ikkunasta tiedosto, mihin alussakin on talletettu ja painetaan "Tallenna".

Pekka ja Oiva muokkaavat netissä julkaistavia tuloksia ennen julkaisua (ilman aikaa juosseista, keskeyttäneistä ja hylätyistä ei laiteta tietoja). Nämä tiedot on kuitenkin hyvä olla lähetettäessä mukana, jolloin tuloksiin saadaan eri radoille oikeat osallistujamäärät (esim. merkinnällä 5 ilman aikaa).

Tyrvisrastien järjestäjä toimittaa lehdistötulokset Tyrvään Sanomiin. Lehdistötulokset ovat tekstitiedostona helposti muokattavissa. Lisää ratatuloksiin ilman aikaa, keskeyttäneiden ja hylättyjen kokonaismäärä merkinnällä "ilman aikaa ?? henkilöä".

Muokkaa lehdistötuloksia niin, että poistat ylimääräiset välilyönnit.

Vinkki

Lataa EResults Lite omalle tietokoneellesi osoitteesta http://www.oriento.fi/. Ohjelma on ilmainen.

Kun ohjelma on omalla koneellasi, voit tutustua sen toimintaan etukäteen.

Kun tallennat Tyrvisrastitapahtuman tulostiedoston muistitikulle, voit siirtää sen helposti omalle koneellesi ja muokata ja lähettää tulokset eteenpäin. Tyrvisrastitietokoneen voit luovuttaa seuraavalle järjestäjälle välittömästi tapahtuman jälkeen.